Hernia in de onderrug: behandeling door de neuroloog | HMC (2024)

Over hernia in de onderrug: behandeling door de neuroloog

U heeft misschien een hernia in de onderrug. Dit heet ook wel een lage rug hernia. Daarom heeft uw huisarts of een andere arts u doorverwezen naar de neuroloog van HMC. Hier leest u meer over een hernia in de onderrug. Ook staat hier hoe we onderzoeken of u een hernia heeft in de onderrug en hoe we die kunnen behandelen. De behandeling van hernia in de onderrug kan bij iedere patiënt anders zijn.

Hoe zit de wervelkolom in elkaar?

Dewervelkolom begint hoog in de nek, net onder de schedel, en loopt door tot en met het stuitje. De wervelkolom is belangrijk om te kunnen bewegen. De wervelkolom bestaat van boven naar beneden uit 7 nekwervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het heiligbeen met het staartbeentje (stuitje).

Binnen in de wervelkolom loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Door het ruggenmerg gaan signalen uit de hersenen naar verschillende plekken in uw lichaam en andersom. Door die signalen kunnen we bijvoorbeeld lopen en dingen voelen.

Uit het ruggenmerg komen de zenuwen. Tussen 2 wervels verlaat links en rechts een zenuw het ruggenmerg. De zenuwen zorgen ervoor dat signalen uit de hersenen precies op de juiste plek in uw lichaam terechtkomen. Maar ook dat signalen van verschillende plekken in uw lichaam via het ruggenmerg terechtkomen in uw hersenen.

Hernia in de onderrug: behandeling door de neuroloog | HMC (1)

Tussen 2 wervels ligt een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf is soepel en elastisch. Daardoor is de tussenwervelschijf een soort schokdemper. Ook zorgt de tussenwervelschijf ervoor dat de wervels kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.

Wat is een hernia in de onderrug?

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan drukken op een zenuw. U kunt een hernia hebben op verschillende plekken in uw lichaam. Een hernia in de onderrug komt het meeste voor.

Wat is de oorzaak van hernia in de onderrug?

Een hernia komt veel voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. De meeste hernia’s komen door een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. In sommige families komt een hernia dan ook meer voor dan in andere families. De kans op een hernia is groter als u uw rug lange tijd zwaar belast. Bijvoorbeeld door zwaar te tillen. Ook mensen die veel autorijden, hebben een grotere kans op een hernia.

Hoe ouder u wordt, hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage. In de loop van het leven slijten de tussenwervels. Door deze slijtage kan de tussenwervelschijf inzakken en naar buiten puilen.

Bent u te zwaar, rookt u, beweegt u te weinig en/of heeft u een slechte conditie? Dan kan dit de kans op een hernia groter maken.

Welke klachten krijgt u door hernia in de onderrug?

Drukt de uitstulping van de tussenwervelschijf op een zenuw? Dan is pijn het eerste signaal dat u een hernia heeft. De meeste mensen met een hernia hebben felle pijn vanuit de rug naar 1 been. Het kan ook zijn dat u alleen in 1 been pijn heeft. U kunt de pijn vaak helemaal tot in de voet voelen. De pijn komt vaak in scheuten, vooral tijdens zitten. De pijn kan erger worden als u bijvoorbeeld niest of perst op de wc.

U kunt ook last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Andere patiënten hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Is een zenuw erg bekneld? Dan kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.

U kunt daarnaast door de hernia moeite krijgen om uw plas en ontlasting (poep) op te houden. Dit gebeurt alleen als de hernia te veel druk geeft op meerdere zenuwwortels. Als dit gebeurt, is het belangrijk om u snel te laten doorverwijzen naar een neuroloog.

Het kan ook gebeuren dat u geen last heeft van de hernia, maar dat u bent doorgestuurd naar de neuroloog omdat op een MRI bleek dat u uitstulping heeft van een tussenwervelschijf. Een hernia waar u geen last van heeft, hoeven we niet te behandelen.

Hoe gaat de afspraak met de neuroloog bij hernia in de onderrug?

De neuroloog onderzoekt en behandelt ziekten van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

De neuroloog onderzoekt tijdens uw afspraak of u inderdaad klachten heeft die passen bij een hernia van de onderrug. Dit doet de neuroloog onder andere met een lichamelijk onderzoek. De arts kijkt of de pijn erger wordt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt de neuroloog naar de stand van de rug en hoe goed u uw rug kan bewegen. De arts onderzoekt verder of spieren zwakker zijn geworden en of er zenuwen zijn die minder gevoel hebben.

Welke andere onderzoeken krijgt u bij hernia in de onderrug?

De klachten van een hernia zijn bij de meeste patiënten over binnen 12 weken. Het is in deze 12 weken dan ook niet (altijd) nodig om aanvullend onderzoek te doen.

Zijn er twijfels of u een hernia heeft in de onderrug? Of heeft u ernstige klachten? Dan kan de neuroloog wel extra onderzoek laten doen. Dit extra onderzoek kan ook gebeuren naar aanleiding van het lichamelijke onderzoek.

Meestal bestaat het extra onderzoek uit een MRI van de wervelkolom. Bij een MRI kijken we in uw lichaam met een magnetisch veld en radiogolven. Kan een MRI bij u niet? Dan krijgt u een CT-scan. Bij een CT-scan maken we een serie röntgenfoto’s van uw lichaam, die samen een 3D plaatjes vormen.

Hoe gaat de behandeling van hernia in de onderrug?

Blijkt uit de onderzoeken dat u een hernia heeft in de onderrug? Dan kunnen we u op verschillende manieren behandelen.

Bij een hernia van de onderrug is meestal geen operatie nodig. 85 van de 100 hernia’s in de onderrug gaan vanzelf over. Daarom neemt u meestal de eerste 6 weken tot 3 maanden pijnstillers. Daarnaast krijgt u in deze periode fysiotherapie. Verder is het belangrijk dat u zoveel mogelijk beweegt. Uw lichaam zal zich vaak aanpassen aan de hernia, waardoor u er geen last meer van heeft. Het resultaat kan ook zijn dat uw tussenwervelschijf minder uitpuilt.

Zijn de klachten na 6 weken tot 3 maanden niet over? Dan overleggen we met de neurochirurg of een operatie mogelijk is.

Heeft u last van krachtsverlies? Of zijn er problemen met plassen of poepen? Dan kijken we eerder of een operatie mogelijk is.

Hoe gaat behandeling met pijnstillers bij hernia in de onderrug?

De belangrijkste klacht bij hernia in de onderrug is pijn. Het is belangrijk dat u pijnstillers neemt om iets te doen aan deze pijn. Deze pijnstillers zorgen er ook voor dat u beter kunt bewegen. Daardoor krijgt u minder snel te zwakke spieren. De pijnstillers genezen de hernia zelf niet.

U krijgt een schema dat u uitlegt welke pijnstillers u moet nemen. U begint met paracetamol. Paracetamol werkt vaak goed als u het regelmatig en in de goede dosis inneemt. Het is goed als u bij hevige pijn op vaste tijden (tot 4 keer per dag) 2 tabletten paracetamol inneemt. Dit is beter dan steeds wachten tot de pijn te erg wordt en dan pas 1 paracetamol te nemen. Overleg wel met de huisarts of uw neuroloog welke dosis paracetamol u moet innemen. Deze dosis kan namelijk lager zijn als u bijvoorbeeld problemen heeft met uw lever of als u ouder bent.

Werkt paracetamol niet (meer) goed genoeg? Dan kan de huisarts een sterkere pijnstiller voorschrijven. Bijvoorbeeld Naproxen, Ibuprofen of Diclofenac.

Soms helpt dat ook niet en is de pijn niet te verdragen. Dan kan de huisarts of neuroloog u tijdelijk morfine tabletten voorschrijven. Meestal hoeft u niet langer dan enkele weken morfine tabletten te nemen. Het is ook gevaarlijk om langer morfine tabletten te gebruiken. Sommige mensen kunnen hier namelijk verslaafd aan raken. U krijgt vaak ook zakjes met laxeermiddel in de periode dat u de morfine tabletten gebruikt.

U voelt zelf het beste of u de pijn kan verdragen of niet. Laat het weten aan uw huisarts als het niet gaat. De huisarts kan dan met u kijken of u extra of zwaardere pijnstillers nodig heeft.

Hoe gaat fysiotherapie bij hernia in de onderrug?

De fysiotherapeut kan u begeleiden bij het herstel van de hernia van de onderrug. De fysiotherapeut legt u uit hoe u om kunt gaan met de klachten. Ook vertelt de fysiotherapeut u waardoor de pijn erger en juist minder erg wordt. Verder geeft de fysiotherapeut u oefeningen om de rug sterker te maken. De fysiotherapeut kan samen met u een oefenschema opstellen en u begeleiden bij het oefenen.

Is de ergste pijn voorbij? Dan kunnen oefeningen u helpen om weer normaal te gaan bewegen. Veel mensen zijn na een hernia bang om weer normaal te bewegen. Hierdoor blijven ze pijn houden in de rug.

Wanneer opereren we u bij een hernia in de onderrug?

Er zijn enkele situaties waarin we met spoed zullen overleggen met de neurochirurg of u een operatie kunt krijgen:

  • U heeft verlammingsverschijnselen in 1 of allebei de benen.
  • U kunt uw plas niet meer ophouden of kunt helemaal niet meer uitplassen.
  • U kunt uw ontlasting niet meer ophouden.
  • U voelt de huid niet meer rondom de anus en de schaamstreek.
  • U heeft altijd pijn, die niet te verdragen is. Daardoor kunt u niet goed functioneren thuis en op het werk.

Ook is soms een operatie nodig als de klachten niet overgaan, ondanks pijnstillers en fysiotherapie. In deze situatie heeft een operatie minder spoed.

Heeft u (misschien) een operatie nodig? Dan verwijst de neuroloog u naar de polikliniek Neurochirurgie. De neurochirurg beslist uiteindelijk of u geopereerd moet worden.

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen naar uw afspraak met de neuroloog? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan ons. Doe dit op zijn laatst 24 uur voor de afspraak. U vindt onze contactgegevens bovenin deze informatie.

Laat u ons niet (op tijd) weten dat u niet komt? Dan moet u betalen voor de afspraak.

Heeft u vragen over hernia in de onderrug?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Neurologie. U vindt onze contactgegevens bovenin deze informatie.

We willen graag dat iedereen onze patiënten informatie begrijpt. Heeft u een opmerking over de tekst hierboven? Mail deze dan naarn.houben@haaglandenmc.nl. Dank u wel voor uw feedback!

Hernia in de onderrug: behandeling door de neuroloog | HMC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 5527

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.