9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (2024)

Op je eigen tempo het land door

Nederland ontdekken met de vrijheid die je eigen auto biedt: deze autoroutes leiden je langs schitterende natuur en gezellige dorpen en stadjes. Picknickmand mee voor een culinaire pitstop (of plof neer bij een van de vele ANWB Gastvrijpunten op de routes) en als je het extra leuk wilt maken, pak je een overnachting mee.

9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (1)

1. Mergellandroute (110 km)

Sjoeën Limburg doet toch altijd buitenlands aan. Glooiend heuvelland, gevarieerde natuur in alle tinten groen,bochtige weggetjes met prachtige vergezichten over dorpjes met vakwerkhuizen, bossen, boomgaarden en grazige weilanden. DeMergellandroutevoert onder andere doorSlenaken, Eijsden en Noorbeek, mooie plaatsen om uit te stappen en rond te wandelen.En zonder een flink stuk Limburgse vlaai kun je natuurlijk niet huiswaarts keren.

Knoop er een nachtje aan vast, bijvoorbeeld op Panorama Camping Gulperberg, en neem de tijd om erlokale wijnen en bieren te proeven. Dit is immers het land van gastronomisch genieten.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

 • Parkhotel Het Gulpdal: villa in Engelse stijl met romantische sfeer.
 • Hotel-Restaurant Vijlerhof: terras met uitzicht op Zuid-Limburgse heuvels.

2.Heuvelrugroute (91 km)

In de vorige eeuwen waren de glooiende, bosrijke heuvels vande Utrechtse Heuvelrug in trek bij welgestelde lieden uit de stad. Nog steeds is het een lommerrijk lustoord met statige buitenplaatsen en parken. DeHeuvelrugroute brengt je langs meerdere monumenten die aan oorlogen herinneren, maar er nu vredig bij liggen. Neem Huis Doorn, waar de Duitse keizer Wilhelm II zijn toevlucht zocht nade Eerste Wereldoorlog. Of de Pyramide van Austerlitz, 23 meter hoog met een obelisk bovenop, gebouwd door soldaten van Napoleon.

Wie wakker wil worden in het groen, logeert op RCN Vakantiepark Het Grote Bos in Doorn.

Dorpstip: Lage Vuursche.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

 • De Soester Duinen: van vegetarische burger totgebak. Geniet inde brasserie of op het ruime terras.
 • Restaurant De Lage Vuursche: sinds 1865, midden in de bossen van de Lage Vuursche.
 • Familierestaurant 't Jagershuis: o.a. pannenkoeken, sandwiches, tosti's. Inclusief speeltuin en kinderhoek.

3. Friese Merenroute (119 km)

9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (2)

Overal langs de Friese Merenroute speelt het water een belangrijke rol, nu én in de geschiedenis. Heeg heeft een lange historie als palingstad, Sneek is bekend van de Sneekweek en het skûtsjesilen. De route voert lang schippersstad Grouw, attractiepark Kameleondorp Terherne en Joure, de geboortegrond van Douwe Egberts.Het fotogenieke Sloten is de kleinste van de Friese elf steden, met grachten, stadspoorten en veel gezellige straatjes met mooie panden. En in de achtertuin het Slotermeer.

Wat de meeste stadjes met elkaar gemeen hebben zijn de oude trapgevels, grachten en kleine kerken. En ook de pleziervaart die bijna overal tot in de stadscentra komt binnendrijven. Met haventjes, de nodige zwemplekken en natuurlijk talrijke zitjes langs het water.

Een topplek om te overnachten is Camping It Wiidin Nationaal Park De Alde Faenen. Hier makenkanaaltjes en inhammen deel uit van de camping.

4. Koggenroute (152 km)

Molens, havenstadjes en eindeloze uitzichten over weilanden, het Markermeer en het IJsselmeer: West-Friesland is Holland op en top en dat beleef je met deze Koggenroute. Niet voor niets heeft droogmakerij Beemster een plek verworven op de UnescoWerelderfgoedlijst. Dit staaltje landwinning is uniek, zeker voor het Nederland van de 17de eeuw. De havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik beleefden rond diezelfde tijd hun gloriedagen, en daar kun je nu nogvan genieten dankzij een overdaad aan prachtige oude geveltjes, stadspoorten, kerken en grachten.

Die glorietijd kun je ook proeven in het Zuiderzeemuseum, een ode aan het leven aan en op de Zuiderzee, vóór de afsluitdijk.

Uitgelicht Gastvrijpunt op de route:

 • Restaurant-Uitspanning De Nadorst: een rustieke en sfeervolle plek voor het hele gezin.

5. Lek en Lingeroute (107 km)

9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (3)

Hollands glorie in het klein, dat is deze autoroute langs mooie ministedenals Ameide en Heukelom, de vestingwerken van Fort Asperen en Nieuwpoort en de waternatuur van de Schoonrewoerdse Wiel. De Linge en de Lek slingeren prachtig door dit platte land van boerderijen, molens en uiterwaarden met zanderige baaitjes.

In glasstad Leerdam kun jede glasblazerij bezoeken, oferzelf heerlijk uitblazen langs de Linge. Maak een kanotocht of rondvaart over dezekleine rivier. Sta je weleens in de file bij Vianen? Laat dit mooie stadje langs de Lek niet links (of rechts) liggen en laat je verrassen door het historische centrum en de mooie ligging aan de rivier.

Avontuurlijk overnachten kan onder meer in een tipitent op Camping Betuwe in het Gelderse Kesteren.

Uitgelicht Gastvrijpunt op de route:

 • Café Eeterij 't Centrum: terras met mooie locatie aan de dijk.

6. Hamalandroute (253 km)

Twente, de Achterhoek en Münsterland op hun best in een mooie autoroute, deHamalandroute. Door het grensgebied van Nederland en Duitsland, de bordjes wijzen je de weg.

Door oude dorpjes als Delden (NL) en Asbeck (D), langs moeras- en hoogveengebied Zwillbrocker Venn (D) en de bossen en heidevelden van het Buurserzand (NL). Ontspannen gaat vanzelf in de kleinschalige, soms glooiende landschappen met houtwallen, bosschages en kleine watertjes zoals de Berkel. Onderweg zijn de vele oliemolens, waterburchten en monumentale boerderijen als Erve Kots en Erve Brooks beslist een bezoek waard. Voor gezellige drukte kun je stoppen in het mooi gelegen Winterswijk.

Zin om te blijven slapen? Dat kan op een van de leuke campings met huurmogelijkheden, zoals Vakantiepark het Mölke in Zuma.

Uitgelicht Gastvrijpunt op de route:

 • Cafetaria, lunchrom en ijssalon Uit de Kunst Diepenheim: friet, broodjes, maaltijden of ambachtelijk Italiaans ijs.

7. Zuid-Veluweroute (87 km)

9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (4)

Het landschap en de natuur spelen de hoofdrol in deze autoroute over het zuidelijke deel van de Veluwe. Dedoor gletsjers gevormde glooiende zandgronden bleken door de eeuwen heen niet zo geschikt voor de landbouw. Ziedaar het landschap van nu: Nog steeds veel bos, afgewisseld met zandverstuivingen en heidevelden zo ver het oog reikt.

Neem de Ginkelse Heide met zijn schaapskuddes, of de 90 meter hoge Posbank met vergezichten tot in Duitsland. Bijzonder zijnde schaduwrijke, soms zelfs steile hellingen tussen Apeldoorn, Rheden en Noord-Arnhem.

Camping t Schinkelen de omgeving is een feest voor kinderen. Want in Arnhem rij je langs 2 populaire uitjes: het Nederlands Openluchtmuseumen Burgers’Zoo.

Uitgelicht Gastvrijpunt op de route:

 • : internationale pannenkoeken, met onder anderede Japanse Okonimiyaki en de Italiaanse Crespolini.

8. Vestingstedenroute (160 km)

De oudste en langste waterlinie van Nederland is de Zuiderwaterlinie. Deze ketting van verdedigingswerken strekt zich uit van Grave in het oosten naar Bergen op Zoom in het zuidwesten van het land. Een minder bekende kant van Nederland voor velen, want de meeste stadjes langs deVestingstedenroute zijn klein.Terwijl je gezellig met de Maas meemeandert naar het westen, ontdek je serieuze, prachtige verdedigingsbolwerken als Grave, Heusden, Geertruidenberg en Willemstad. Plus enkele grotere vestingsteden zoals Den Bosch en Breda.

Verdiep je ook in de geschiedenis van deze waterlinie. Zo vredig als de forten, bolwerken, linies en schansen nu in het landschap liggen, zo hard was de strijd toen tegen onder meer de Fransen en de Spanjaarden.

Neem er de tijd voor en blijf wat langer, bijvoorbeeld op Camping d'n Mastendol. Spannend overnachten in een boshuis of boomhut.

9. Bollenstreekroute

Deze kleurrijke route is natuurlijk op z’n mooist in het voorjaar, als de velden met narcissen, hyacinten en tulpen bloeien. Wanneer preciesis afhankelijk van de zon en de temperatuur en dat verschilt dus per jaar.

En behalve de kleurenpracht is er nog veel meer te beleven opde Bollenstreekroute. Vissers- en badplaats Katwijk aan Zee, badplaats Noordwijk aan Zee en duindorp Noordwijkerhout zijn charmant op hun eigen manier. Maar ze hebben één ding gemeen: de zee en duinen op loopafstand.

Lekker slapen aan zee doe je op Camping De Zuidduinen.

Uitgelichte Gastvrijpunten op de route:

 • Stayokay Noordwijk: uitwaaien in de duinen op een zonnigterras.
 • Restaurant De Vier Seizoenen: restaurant met tuinkamer en groot terras in een karakteristiek pand.

Misschien vind je dit ook interessant:

 • Ga goed voorbereid de weg op.In onze webwinkel vind je alles voor je auto. Van onderhoud- en schoomaakitems tot handige navigatiesystemen.
 • 10 mooiste autoroutes vanEuropa
9 mooiste autoroutes van Nederland | ANWB (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 6053

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.